Login

MKB Infra wil dat de Eerste Kamer komende week de Aanbestedingswet gaat aannemen. Dit schrijft voorzitter Theo van der Kuil in een brief aan de fractievoorzitters.

De Aanbestedingswet is geen lege huls maar een noodzakelijk handvat voor verdere detailregelingen, schrijft Van der Kuil. De Eerste Kamer, die zich op 7 en 8 juli opnieuw over de wet buigt, heeft eerder laten weten meer in de wet te willen opnemen en minder in het uitvoeringsbesluit.

De MKB Infra-voorman is het daarmee niet eens. Hij wijst erop dat er nu een oerwoud aan aanbestedingsregels is. Bijna iedere gemeente heeft een eigen aanbestedingsbeleid. Dat leidt tot gebrek aan uniforme en consistente regels en tot onnodige administratieve lasten voor de bedrijven.
Die eigen regels kenmerken zich ook nog eens door ongebreidelde clustering en disproportionele eisen. Dat beperkt dan weer de vrije en eerlijke mededinging rond de mogelijkheid mee te dingen naar overheidsopdrachten. Daar hebben dan vooral mkb-bedrijven last van.

Kartelvorming

De Aanbestedingswet legt in ieder geval een aantal belangrijke uitgangspunten vast zoals het voorkomen van kartelvorming, gelijke kansen voor aanbieders en vermindering van de administratieve lasten. Daar heeft de Tweede Kamer nog aan toegevoegd dat er uniforme aanbestedingsregels moeten komen, ook onder de Europese drempelbedragen. Dit ter voorkoming van een lappendeken van verschillende regels.

De vrees van de senaat dat de politieke invloed op uitvoeringsregels weg is, vindt Van der Kuil ongegrond. In de eerste plaats is de algemene maatregel van bestuur niets anders dan het uitschrijven van de procedure per aanbestedingsmethodiek zoals die nu voor werken al bestaat in het ARW 2005.

Het voordeel van het uitvoeringsbesluit is bovendien dat die gemakkelijk kan worden aangepast aan voortschrijdend inzicht. Als alles in de wet staat, is dat aanzienlijk lastiger en zeker tijdrovender. De Tweede Kamer heeft daarnaast bedongen dat het uitvoeringsbesluit eerst ter goedkeuring aan de kamer moet worden voorgelegd. Daarmee is de politieke controle gewaarborgd, vindt Van der Kuil.

“MKB Infra bepleit daarom bij de fracties van de Eerste Kamer om de voorgestelde Raamwet goed te keuren, opdat na goedkeuring van het uitvoeringsbesluit door de Tweede Kamer de implementatie van de zo lang verwachte en gewenste regelgeving kan plaatsvinden. Het midden- en kleinbedrijf werkzaam in de infrastructurele sector hoopt op uw onvoorwaardelijke goedkeuring van de Raamwet”, aldus de infra-voorman. (Bron: Cobouw)

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05