Login

ECONOMIE | 08-10-2008 00:00 | Ferry Heijbrock

De bouw maakt zich grote zorgen over het schrappen van de vrijstelling op combinatievorming. De manier waarop het nu geregeld wordt is theorie die mijlenver van de praktijk afstaat.

“De concept-beleidsregels die de toetssteen moeten worden voor combinatievorming, zijn in de studeerkamer in elkaar gezet. Wij zijn daar verontrust over en zullen er alles aan doen om de beleidsvorming om te buigen”, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland.

Met de Aannemersfederatie Nederland vindt Bouwend Nederland dat de beleidsregels die uitgaan van een verbod op een combinatie als een bedrijf het in z’n eentje kan, volstrekt voorbijgaan aan de redenen waarom combinaties worden aangegaan. Dat kan gaan om allocatie van productiemiddelen, risicospreiding, het kunnen voldoen aan de selectie-eisen of een benodigde specialisatie. Die laatste twee staan de beleidsregels in principe wel toe.
Bouwend Nederland vindt de regels wat dit betreft veel te betuttelend. “Er zal ruimte moeten zijn om te ondernemen. Die wordt nu nodeloos beperkt om de verkeerde redenen met de verkeerde argumenten.”
Voorzitter Theo van der Kuil van MKB Infra begrijpt best dat pogingen worden gedaan om te zorgen voor voldoende mededinging. “Maar je kunt ook doorschieten. De regels zijn nu overduidelijk gemaakt door een jurist die geen flauw benul heeft van de praktijk. Als de overheid zorgt voor voldoende spreiding van opdrachten over het jaar en door de jaren heen, dan is er weinig aan de hand. Fout gaat het als grote opdrachten tegelijkertijd op de markt komen. Dan is er ineens capaciteitsgebrek en gaan de prijzen omhoog. Dat is wat anders dan onvoldoende mededinging. Dat is marktimperfectie van de kant van de opdrachtgevers.”

 

Lachwekkend
Hij maakt zich ook zorgen over de administratieve lasten. Als bedrijven combinaties willen vormen, moet van alles worden aangetoond, met alle kosten van dien. Lachwekkend vindt Van der Kuil dat combinaties zouden moeten aantonen dat zij een kostenvoordeel behalen dat zij niet zouden behalen wanneer zij alleen inschrijven. “Bureaucratische onzin. Hoe wil je dat aantonen. Moet je dan twee begrotingen maken”, vraagt hij zich af.
Een veel betere manier om te zorgen voor voldoende mededinging is ophouden met clusteren van op zichzelf staande opdrachten tot één grote opdracht. “Dan kunnen vanzelf veel meer mkb-bedrijven meedingen en heb je automatisch meer concurrentie. Bovendien heeft nog nooit iemand kunnen aantonen dat niet functioneel clusteren kostenvoordelen voor de opdrachtgever heeft”, vindt van der Kuil.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05