Login

ECONOMIE | 15-11-2008 00:00 | Ferry Heijbrock

Als de overheid bang is voor te weinig concurrentie, dan moet paal en perk worden gesteld aan nutteloos clusteren in plaats van verbieden van combinaties. Dit schrijft MKB Infra-voorzitter Theo van der Kuil in een commentaar op de beleidsregels combinatievrijstellingen.


“Wij zijn teleurgesteld over de inhoud van het concept beleidsregels, omdat sprake is van een te theoretische benadering van de mededingingsproblematiek”, aldus Van der Kuil. Daarmee doelt hij op de gedachte achter de nieuwe regels dat combinatievorming leidt tot ongewenste netwerken en kartelvorming.
De kans daarop is in zijn visie juist groter als opdrachtgevers projecten ongebreideld clusteren. Hij rekent voor dat ongeveer 50 procent van de Nederlandse bouwmarkt in handen is van de grootste acht bedrijven. Die bedrijven voeren de grote projecten uit in combinatie met een tot vier van de grote collega-bedrijven.
“Als Nederland wordt verdicht tot een paar grote projecten, waardoor alleen maar een achttal grootbedrijven kan voldoen aan de selectiecriteria, dan zal er onvoldoende concurrentie overblijven. Als die projecten vervolgens in combinatie met alleen maar grootbedrijven worden aangeboden, dan is er sprake van een marktverdeling. Deze vorm van grootschaligheid dient dan ook te worden tegengegaan”, vindt Van der Kuil
Hij maakt zich wat dit betreft dan ook behoorlijk ongerust over uitspraken van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Bert Keijts. Die heeft verkondigd te streven naar werken met slechts tien aannemers. “Dat beperkt onnodig de concurrentie en kan de basis leggen voor het veronderstelde gevaar van netwerken en andere afspraken”, schrijft Van der Kuil.

Keuken
Hij probeert verder de angst bij het Rijk weg te nemen dat combinatievorming leidt tot vermindering van de concurrentie omdat bedrijven bij elkaar in de keuken kijken. “Bij voldoende aanbod zijn bedrijven soms combinanten en soms concurrenten van elkaar. Het zou strategisch volstrekt onlogisch zijn om meer kennis en informatie uit te wisselen dan noodzakelijk is voor de uitvoering van een combinatieproject, Geen enkel MKB-Infra-bedrijf zal haar toekomstige concurrentiepositie willen aantasten door meer dan de noodzakelijke kennis en informatie prijs te geven”, aldus de MKB-Infra-voorzitter.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05