Login

De Vereniging van Infrabedrijven MKB INFRA onderschrijft de integriteitsdoelstellingen zoals die binnen de Bouwsector zijn geformuleerd. 

Transparant en integer 
MKB INFRA heeft zich sinds haar oprichting zeer sterk gemaakt voor vrije mededinging bij de aanbesteding van overheidsaanbestedingen en eerlijke concurrentieverhoudingen zonder beperkingen voor MKB-Infrabedrijven. Dit betekent dat zowel het aanbestedingsproces als de uitvoering van werken transparant en op integere wijze dienen te verlopen. Integriteit past ook in de termen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zoals MKB INFRA dat voorstaat. 
MKB INFRA verwerpt derhalve praktijken zoals omkoping, het maken van prijsafspraken en het beperken van vrije concurrentie door afspraken over het verdelen van de markt.

 

Reputatieschade bouwsector
MKB INFRA betreurt daarom in hoge mate de reputatieschade die de gehele bouwsector treft, als het bewijs wordt geleverd dat in Limburg sprake is geweest onoorbare praktijken door één of een klein aantal bedrijven.
Dit mag in een voorkomend geval echter niet vertaald worden in een veroordeling van de gehele bouwbranche.
Bouwbedrijven hebben na de bouwenquête afgerekend werd met het verleden en een ander vernieuwend beleid ingevoerd.
Bovendien is er grotendeels een nieuwe generatie aan de leiding van de bouwbedrijven gekomen die ook niet historisch belast is en ook niet met het verleden belast mag worden.
We tekenen overigens aan dat geen van de bedrijven die in het onderzoek van de NMA naar vermeende verboden prijs- en werkafspraken, alsmede naar coördineerde boycotacties, al schuldig zijn verklaard van concurrentiebeperkend gedrag.
Tevens zegt het onderzoek niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek. Het doel van het onderzoek is om te bepalen of er daadwerkelijk van een overtreding sprake is. MKB INFRA verwijst hiervoor naar de website van de NMA.

Berichtgeving in de media
MKB INFRA betreurt daarom eveneens de berichtgeving in sommige media alsof er al sprake is van een overtreding van de Mededingingswet.
Over de reactie van de voorzitter van de Regieraad Bouw, is MKB INFRA zeer teleurgesteld. Juist van de voorzitter van de Regieraad Bouw mag verwacht worden dat hij boven de partijen staat en objectief oordeelt. Bij de berichtgeving over het NMA-onderzoek past geen uitspraak dat niet voorkomen kan worden dat twee of drie kleinere aannemers op de golfbaan prijsafspraken proberen te maken, terwijl ook grote bedrijven bij het onderzoek betrokken zijn.
Dergelijke uitspraken plaatsen MKB-bedrijven ten onrechte in een verkeerd daglicht. Integriteit is geen exclusieve grondwaarde van alleen het grootbedrijf.
Mocht echter uit het onderzoek blijken dat er toch verboden afspraken werden gemaakt, dan kunnen we vaststellen dat de NMA als mededingingsautoriteit en toezichthouder terecht een onderzoek is gestart en adequaat heeft gehandeld.
De consequenties zijn dan voor de betrokken bedrijven, waarvan de gehele bouwbranche niet het slachtoffer mag worden.

Resultaten afwachten
MKB INFRA wacht de resultaten van het onderzoek af en hoopt alleen dat snel duidelijkheid zal worden verkregen. Dit is in het belang van de bouwbranche in het algemeen en voor de werknemers die zich volledig en te goeder trouw inzetten voor de betrokken bedrijven in het bijzonder.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05