Login

logoHet AdviesCentrum Aanbestedingen Grond-, Weg- en Waterbouw (ACA GWW) voorziet in een grote behoefte. Dat blijkt uit het Jaarbericht 2009 dat de organisatie heeft uitgegeven. Afgelopen jaar is ACA GWW maar liefst 230 keer geraadpleegd. Zo’n 80% van de verzoeken om advies was afkomstig van bedrijven die wilden inschrijven op een aanbesteding. De overige vragen kwamen vooral van aanbestedende diensten.


ACA GWW is dé onafhankelijke adviseur en helpdesk voor aanbestedingen in de infra- en groensector. Met haar activiteiten draagt ACA GWW belangrijk bij aan goede relaties tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en eerlijke concurrentieverhoudingen.In 2009 werden veel adviezen gegeven over procedures, zoals de wijze waarop de regels uit het Aanbestedingsreglement Werken (ARW 2005) moeten worden toegepast. De bij aanbestedingen gestelde financieel-economische en technische eisen aan inschrijvende partijen waren niet altijd proportioneel. Overleg met aanbestedende diensten leidde soms tot aanpassingen van de eisen. Hierdoor was het voor meer ondernemers mogelijk om in te schrijven, wat de marktwerking ten goede kwam. Ook het gebrek aan transparantie bij aanbestedingen blijft in de sectoren infra en groen aandacht vragen. Steeds meer aanbestedingen vinden achter gesloten deuren plaats en de communicatie rond de uitslag van aanbestedingen laat soms te wensen over.

Onduidelijkheden
ACA GWW maakt zich sterk voor gelijke uitgangspunten voor iedereen bij inschrijvingen in concurrentie. Onduidelijkheden in bestekken moeten vroegtijdig worden gesignaleerd. Uit vragen blijkt dat soms onduidelijkheid bestaat over hoe de specifieke RAW-bepalingen worden toegepast. ACA GWW strijdt ook tegen afwijkingen van de algemene voorwaarden in bestekken. Die algemene voorwaarden, zoals de UAV 1989, zijn evenwichtig en paritair samengesteld. Afwijkingen kunnen leiden tot een ongewenste onevenredige verschuiving van verantwoordelijkheden. Rond de Model K-verklaring zijn in 2009 ook de nodige adviezen gegeven. Niet iedereen realiseert zich dat een inschrijving moet zijn voorzien van dit formulier, ook als er niet nadrukkelijk om wordt gevraagd. Als het Model K-formulier bij de inschrijving ontbreekt, is de inschrijving direct ongeldig.
Nieuwe ontwikkelingen rond de aanbestedingen leiden soms ook tot onduidelijkheden. Zo waren er vragen over ‘past performance/tevredenheidsverklaringen’, duurzaamheid, social return paragrafen, de nieuwe grondroerdersregeling en elektronische inschrijvingen. ACA GWW volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en blijft ondernemers en aanbestedende diensten bijstaan met advies en informatie.

Over ACA GWW
ACA GWW is een onafhankelijke organisatie, gespecialiseerd in de infra- en groensector, die adviseert in de precontractuele fase bij aanbestedingen. Doorstart van ACA GWW is mogelijk gemaakt door brancheverenigingen MKB Infra, OBN en VHG/NOG. Zowel aanbestedende diensten als inschrijvende partijen kunnen bij ACA GWW advies inwinnen.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05