Login

Tijdens de goed bezochte ledenvergadering in Gorinchem waren de kaarten grotendeels gezet op een discussie over het gemeentelijk aanbestedingsbeleid, met drie rechtstreeks betrokkenen en verantwoordelijken, de heren J. Boutkan (Enschede), F. van den Hoogen (Nijmegen) en M. Stuijts (BIZOB Zuid-Oost Brabant). Zij gingen één op één de discussie aan met de MKB INFRA leden M. van den Berkt (Aannemersbedrijf Wallaard Noordeloos BV), R. Fronik (Fronik Infra BV) en J. Middelkamp (Sallandse Wegenbouw BV).

Dat ook gemeenten en regio’s van lieverlee bezig zijn een mkb-vriendelijk aanbestedingsbeleid op te zetten, bleek tijdens deze discussie. De gemeente Enschede hanteert volgens Boutkan een mkb- en regiovriendelijk aanbestedingsbeleid. De werken onder een ton worden in één-op-één verkeer aanbesteed. Als gunningscriterium wordt meestal EMVI toegepast en niet langer laagste prijs. Daarnaast gaat 90% van de aanbestedingen naar Twentse bedrijven. De gemeente clustert niet, maar knipt grote werken op en kiest voor specialistische bedrijven.

Nijmegen en ZO Brabant
In Nijmegen geldt volgens Van den Hoogen eveneens een mkb-vriendelijk aanbestedingsbeleid. De gemeente stelt lage eisen en stelt geen percentage van de totale contractsom als omzeteis. ‘Als je één verkeersregelinstallatie kunt maken, kun je er ook vier maken, dus waarom omzeteisen stellen.’ Nijmegen werkt wel sinds kort met de duurzaamheidsladder. Het samenwerkingsverband van 18 gemeenten in ZO-Brabant werkt iets anders. Hier wordt bij werken verticaal geclusterd. Er worden geen gelijksoortige projecten gestapeld, maar men voegt wel binnen één project de verschillende soorten werk bij elkaar. Volgens Stuijts heeft men de opdracht scherp in te kopen; ‘niet voor de laagste prijs maar voor de hoogste waarde’.


Drie zaken
Tijdens het interne deel kwamen drie belangrijke zaken aan de orde; te weten het Jaarmodel, een Werkmaterieelverzekering en InfraCampus en InfraTech. Lees hierover verder in het pdf Verslag van de ALV van november 2011 .


MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05