Login

MKB INFRA is verheugd dat de Tweede Kamer zojuist de volledige Aanbestedingswet heeft aangenomen. Nu de Eerste Kamer nog. De nieuwe wet is erop gericht de door MKB INFRA zo gewenste eerlijke concurrentie bij aanbestedingen te bewerkstelligen tussen mkb en grootbedrijf. Vorige week is al gestemd over een aantal amendementen en moties, dat er –samen met de nu aangenomen wet- voor zorgt dat het lang bepleite gelijke aanbestedingsspeelveld tussen mkb en grote bedrijven wordt gerealiseerd. Met name het aangenomen amendement over de gelijktijdig met de wet via een Algemene Maatregel van Bestuur in werking tredende Proportionaliteitsgids, is hierbij volgens MKB INFRA cruciaal.

Geen ongebreidelde clustering en geen overdreven omzeteisen
MKB INFRA vindt het goed om te zien dat veel van de praktijkvoorbeelden, die door leden van MKB INFRA zijn aangedragen, door de Tweede Kamer zijn vertaald in amendementen en moties die nu in de wet zijn verankerd. Essentiële punten waarvoor MKB INFRA hard heeft gestreden zijn; correcte invulling van het proportionaliteitsbeginsel, dus bijvoorbeeld geen ongebreidelde clustering van opdrachten en geen overdreven omzeteisen. Maar ook bevordering maximale transparantie van het aanbestedingsproces, uniformering van aan te besteden opdrachten en minder administratieve lasten zijn nu in de Aanbestedingswet geregeld. De Proportionaliteitsgids, die met de wet via een Algemene Maatregel van Bestuur in werking moet treden, voorkomt dat in de aanbestedingspraktijk en voor de rechter discussie ontstaat over de uitleg van het begrip proportionaliteit in de wet. De inhoud van deze gids is ,na uitgebreide consultatie, overeengekomen tussen ondernemers en aanbestedende diensten en cruciaal bij de implementatie en interpretatie van de wet. Eerste

Kamer nu aan zet; kies voor gelijk speelveld
MKB INFRA hoopt dat de Eerste Kamer snel tot behandeling van deze wet overgaat en rekent er op dat de Eerste Kamer recht doet aan de wijze waarop het nu voorliggende wetsvoorstel, in combinatie met de gids Proportionaliteit, tot stand is gekomen. Ook verwacht MKB INFRA dat de Eerste Kamer in de aanloop naar de plenaire behandeling net zo constructief open staat voor de aanbestedingspraktijk als de Tweede Kamer, zodat eindelijk het lang verwachte gelijke aanbestedingsspeelveld voor mkb en grote bedrijven ontstaat.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05