Login

De voorzitter MKB INFRA, Daan Stuit, is opgelucht dat de Eerste Kamer de Aanbestedingswet gaat behandelen. Er is het mkb in de infrasector alles aan gelegen dat er nu snel een nieuwe Aanbestedingswet komt, die een eerlijker speelveld voor mkb en grote bedrijven biedt. Even was er bij MKB INFRA vrees dat het het nieuwe wetsvoorstel Aanbestedingen in de Eerste Kamer net zo zou vergaan als het oude. Maar nu in termen van ‘controversieel verklaren’ in plaats van een paar jaar geleden ‘verwerpen’.

Sterker nog het lijkt erop dat de Eerste Kamer de Tweede in daadkracht gaat overtreffen, want sommige senatoren geven aan de doorgang van het wetsvoorstel geen strobreed in de weg te leggen en de ingangsdatum van 1 januari 2013 klinkt uit diverse hoeken, aldus Stuit tijdens een druk bezochte Algemene Ledenvergadering in Baarn.

de voorzitter spreekt de zaal toe
Eerlijke concurrentieverhoudingen voorop

Dat centrale en lagere overheden een broertje dood hebben aan het opgeven van verworven vrijheden om aan te besteden zoals zij dat willen, is inmiddels wel duidelijk. En aangezien de prijs, alle andere en doorgaans nobele geluiden ten spijt, meer dan ooit bepalend is voor wie de opdracht krijgt, is verandering ter wille van eerlijker marktverhoudingen niet het sprookje waar de gemiddelde inkoper van droomt, aldus de MKB INFRA-voorzitter. Ook grote opdrachtnemers staan niet te popelen van ongeduld om het roer om te gooien. En toch zouden ook deze partijen moeten beseffen dat wat MKB INFRA wil, en met ons vrijwel de gehele Tweede Kamer, namelijk eerlijke concurrentieverhoudingen in een vrije markt, niet meer dan redelijk en normaal is, aldus Stuit.

Ergernis door advocaten die zand in machine strooien
Stuit zei ook zich meer en meer te ergeren aan het groeiend aantal advocaten dat zich, wel of zonder clientèle bij één van de zich bedreigd voelende partijen, kritisch over de kwaliteit en de validiteit uitlaat. En dat veelal onder valse voorwendsels of met al te doorzichtige argumenten. Eén van die veelgehoorde argumenten is dat niet vooruitgelopen moet worden op Europese richtlijnen, dat die richtlijnen verder zouden gaan dan wat de Aanbestedingswet vermag en het zonde is van tijd en moeite om nu iets in de markt te zetten wat straks achterhaald is. Los van de vraag of die advocaten ook maar een sikkepit van die markt begrijpen, doen ze weinig anders dan zand in de machine gooien en van uitstel proberen afstel te maken. De Tweede Kamer heeft het goed begrepen; een wet is er niet om uit te sluiten, maar om iedereen gelijk aan de streep te krijgen. Een wet is er ook niet om een deelbelang te dienen, maar het algemeen belang. En daar gaat de huidige wet en in het verlengde de huidige aanbestedingspraktijk nu precies mank aan.

Langer dralen met Aanbestedingswet onverantwoord
MKB INFRA heeft zich als geen andere organisatie ingezet om de Kamerleden te overtuigen van de noodzaak de wet om te buigen naar dat algemeen belang. Onze dozen met argumenten en praktijkvoorbeelden toonden onomstotelijk aan dat de gegroeide praktijk dringend om correctie vroeg, aldus Stuit. Hij hoopt dan ook vurig dat ook de Eerste Kamer inziet dat langer dralen onverantwoord is en dat de discussie over clusterverbod of proportionaliteitsgids er niet toe mag leiden dat de hele wet weer in het vriesvak wordt gedumpt. MKB INFRA zal de lagere overheden op hun wenken bedienen door ze te tonen dat hun vrees koudwatervrees is en dat ze uitstekend zaken kunnen doen met mkb-bedrijven. Volgens de MKB INFRA voorzitter is het verheugend dat een aantal provincies en gemeenten, met Limburg voorop, het eigen regionale en lokale bedrijfsleven als het ware hebben herontdekt en inzien dat met deze bedrijven ook andere resultaten zijn te boeken, zoals het betrekken en opleiden van werkloze jongeren.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05