Login

Bedrijven in de infrasector hebben in toenemende mate te maken met gemeenten en andere overheden die bij aanbesteden van werken social return toepassen. Hierbij gaat het om het verplicht inzetten van uitkeringsgerechtigden bij het aanbesteden van werk voor een deel van de aanneem- of loonsom.

MKB-bedrijven in de infrasector staan in principe open voor het inzetten van uitkeringsgerechtigden. Echter, mkb-bedrijven ervaren behoorlijk wat knelpunten bij de door overheden (veelal gemeenten) in aanbestedingen opgelegde social-returnverplichtingen. En ook veel gemeenten hebben nog weinig ervaring met de inzet van social return. Aan de hand van een project met TNO heeft MKB INFRA daarom een handleiding gemaakt. 

Knelpunten social return
Mkb-bedrijven in de Infra-sector hebben de laatste jaren steeds meer moeite zelfstandig opdrachten van de overheid te verkrijgen. De schaal van Europese aanbestedingen overschrijdt vaak de mogelijkheden van een mkb-bedrijf. Dit, terwijl mkb-bedrijven in de sector vaak erg open staan voor de inzet van uitkeringsgerechtigden. Mkb-bedrijven zijn dus een aantrekkelijke partner voor gemeenten in het kader van het werkgelegenheidsbeleid. De bedrijven ervaren echter behoorlijk wat knelpunten bij de door overheden (vaak gemeenten) in aanbestedingen opgelegde social-returnverplichtingen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De bedrijven hebben vaak weinig inzicht hoe ze de reeds ervaren knelpunten, maar ook de mogelijkheden die ze te bieden hebben, met de aanbestedende gemeenten kunnen bespreken. Werving van nieuwe werknemers onder gemeentelijke doelgroepen kan voor de bedrijven ook voordelig zijn: het kan één van de oplossingen zijn voor de vergrijzing. Ook sluit het inzetten van dergelijke werknemers aan bij de profilering van de sector als maatschappelijk verantwoord, wat goodwill van klanten en potentiële werknemers oplevert.

Gebrek aan ervaring
Veel gemeenten zijn de laatste jaren bij aanbestedingen social-return gaan toepassen. Ze zien het als een belangrijke mogelijkheid om in meer bedrijven uitkeringsgerechtigden uit hun gemeente in te kunnen zetten. Veel gemeenten hebben echter nog weinig ervaring met het toepassen van social return bij inkoopprocessen. Ook hebben ze vaak nog weinig inzicht wat een goede manier van invulling van social-returnbepalingen is. Eén die zowel effectief is voor de gemeente (veel uitkeringsgerechtigden duurzaam inzetbaar en aan het werk) als werkbaar voor bedrijven (nieuwe werknemers maatschappelijk verantwoord inzetten in het bedrijf).


Bij de presentatie van de handleiding gaat de voorzitter van MKB INFRA, Daan Stuit, in op de effecten van social return; zie Cobouw- artikel Langdurig werklozen niet bij elk bouwproject in te zetten in Cobouw van 2 oktober 2012


Log in om de Handleiding en praktijkvoorbeelden social return te downloaden.

 

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05