Login

De MKB INFRA AanbestedingsAward is gewonnen door de gemeente Nijmegen. Deze gemeente is volgens de jury de meest mkb-vriendelijke aanbesteder van infrastructurele werken. De gekozen aanbestedingsprocedures, de bijbehorende gunningscriteria en de objectieve geanonimiseerde beoordeling van kwaliteit en inschrijfprijs, zijn bij de gemeente Nijmegen dusdanig verankerd in de ‘bedrijfscultuur’ dat hier terecht kan worden gesproken van een level playing field voor mkb en grote bedrijven, zo motiveerde juryvoorzitter Theo van der Kuil de keuze van de jury. De gemeente Nijmegen ontving de MKB INFRA Award met certificaat vandaag uit handen van MKB INFRA-voorzitter Daan Stuit op de InfraTech in Rotterdam.


overhandiging

Daan Stuit overhandigt gemeente Nijmegen de Oorkonde voor de winnnaar.


Drie genomineerden voor Award
Naast de gemeente Nijmegen, maakte de jury bekend, de provincie Overijssel en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden genomineerd te hebben voor de MKB INFRA AanbestedingsAward. De jury noemde deze drie opdrachtgevers een voorbeeld en inspiratiebron voor andere aanbesteders van infrastructurele werken. De gelijkwaardigheid van deze drie inzendingen, maakte de keuze van de winnaar een lastige. De uitslag is uiteindelijk bepaald door accentverschillen in de wijze waarop het mkb-vriendelijk karakter van het aanbestedingsbeleid door opdrachtgevers is gemotiveerd, maar ook door de wijze waarop dat in het aanbestedingsbeleid voor de jury verifieerbaar is vastgelegd. Alle drie de opdrachtgevers kregen uit handen van Daan Stuit de nominatie voor de Award uitgereikt.

 

genomineerden

De genomineerden (v.l.n.r. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Provincie Overijssel en Gemeente Nijmegen) worden toegesproken door MKB INFRA voorzitter Daan Stuit.

Gelijk speelveld voor mkb en grote bedrijven
Volgens de jury is de Awardwinnaar 2012/2013 – de gemeente Nijmegen – een professionele aanbesteder en opdrachtgever, die in haar aanbestedingsbeleid nadrukkelijk een gelijk speelveld voor mkb-infrabedrijven heeft vastgelegd. Hierbij krijgt ook het regionale en lokale mkb ruimte om opdrachten te verwerven en beschikt de gemeente over vakinhoudelijke deskundigheid van infrastructurele werken. Met marktpartijen wordt periodiek overlegd, waardoor met kennis en ervaring van de markt vernieuwende oplossingen worden gecreëerd en doelmatigheid van aanbestedingen wordt verbeterd. De gemeente Nijmegen voorziet verder in een realistische selectie en objectiviteit bij gunning, waarbij wordt geanticipeerd op de nieuwe Aanbestedingswet en de toepassing van de Gids Proportionaliteit.

Award moet opdrachtgevers stimuleren mkb-vriendelijk aan te besteden
Het is voor het eerst dat MKB INFRA deze Award aan een opdrachtgever uitreikt. De instelling van deze tweejaarlijkse prijs heeft tot doel opdrachtgevers uit overheden en semi-overheden te stimuleren mkb-bedrijven betere kansen op opdrachten in de grond-, weg- en waterbouw te geven. De Award heeft een duidelijke relatie met de nieuwe Aanbestedingswet, die een gelijk speelveld aan grote en kleine opdrachtnemers biedt en een eerlijke concurrentie stimuleert. Met de prijs hoopt MKB INFRA dat vernieuwende oplossingen worden geïnitieerd en optimale prijs-prestatieverhoudingen worden bereikt, waarmee tevens het maatschappelijk belang wordt gediend.

Samenstelling jury
De jury die de inzendingen van opdrachtgevers heeft beoordeeld, bestaat naast juryvoorzitter, Ing. Th.T. (Theo) van der Kuil, oud-voorzitter MKB INFRA, uit:

  • S. (Simon) Jelsma, directeur Stadswerk
  • Mr. M.A.Th. (Meriam) de Koning, consultant ACA-GWW
  • Dr. Ir. I.W. (Iman) Koster, directeur CROW
  • G.M. (Guido) Landheer Msc., directeur topsectoren en industriebeleid ministerie van Economische Zaken
  • G.G.C.J.J. (Gert) Peek, ondernemer en vicevoorzitter MKB INFRA

Download het pdf Juryrapport winnaar MKB INFRA AanbestedingsAward

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05