Login

Het AdviesCentrum Aanbestedingen Grond- Weg en Waterbouw (ACA GWW), is in 2012 veel benaderd voor advies bij aanbestedingen in de groen- en infrasector. Veel vragen kwamen binnen over disproportionele geschiktheidseisen, maar ook Social Return bestekseisen leverde de nodige vragen op. In het jaarbericht 2012 presenteert ACA GWW praktijkvoorbeelden en blikt zij vooruit op de nieuwe aanbestedingswet.

Disproportionele eisen
ACA GWW is ook het afgelopen jaar weer het meest frequent benaderd met vragen over eisen die niet in verhouding staan tot de aard en omvang van een werk, oftewel disproportionele eisen. Denk hierbij aan het vragen naar certificaten die niet relevant zijn voor het type werk, stapeling van certificaten, hoge omzeteisen, te veel referentiewerken of te strikt geformuleerde referenties.

Social Return
Bij het toepassen van Social Return in een aanbesteding wordt de inzet van mensen met een afstand  tot de arbeidsmarkt zoals werklozen, medewerkers met een SW-indicatie, of scholieren (werkervaringsplekken), vereist. In de infrastructuur- en groensector is ruimschoots ervaring met het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zorgvuldigheid is echter geboden door de aanbestedende dienst bij de keuze Social Return al dan niet toe te passen, het vaststellen van het percentage en de precieze uitwerking. ACA GWW mengt zich als onafhankelijke partij niet in beleidskeuzes, maar stuurt wel bij als Social Return verkeerd wordt toegepast. ACA GWW adviseert altijd Social Return toe te passen op de loonsom en nooit op de aanneemsom. Bij gebruik van veel materialen of kostbare materialen is een percentage van de aanneemsom niet altijd uitvoerbaar.

Aanbestedingswet
In het kader van de nieuwe aanbestedingswet moet vanaf 1 april 2013 het MKB een gelijkwaardige kans krijgen om in te schrijven op aanbestedingen. Uitgangspunt is opdrachten in dit kader niet te clusteren. En het vergeven van opdrachten dient te gebeuren op aspecten als kwaliteit en niet meer standaard op laagste prijs. Bij ACA GWW kunnen aanbestedende diensten kosteloos terecht met vragen over het toepassen van de nieuwe wet in de voorbereiding van aanbestedingen. Als inschrijvende partij kunt u ACA GWW altijd raadplegen om te toetsen of de nieuwe Aanbestedingswet correct wordt toegepast.

Download hier het jaarbericht 2012 van ACA GWW

 

 

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05