Login

MKB INFRA vindt het verontrustend dat het aantal graafschades in het afgelopen jaar verder is toegenomen. Dat is juist het tegenovergestelde van hetgeen bedrijven en opdrachtgevers willen. MKB INFRA is het met het Agentschap Telecom eens dat de problematiek van de graafschades moet worden teruggedrongen. Sterker nog MKB INFRA heeft zelf ‘de kat de bel aangebonden’ door met de presentatie van het ‘Zwartboek grondroeren’ aan te geven waar in de praktijk de pijnpunten bij het veroorzaken van schades met graven zitten. Op juridische knokpartijen zit geen enkele partij te wachten, zeker niet in een tijd waarin op de kleintjes wordt gelet.

Zorgvuldig kijken wie in gebreke is gebleven
Dat het aantal graafschades ondanks afspraken over zorgvuldig graven niet is afgenomen is ronduit verontrustend. Terecht dat het Agentschap Telecom hier nu op in speelt met extra controles bij bedrijven die veelvuldig graafschade veroorzaken. Dat zij hierbij ook zorgvuldig kijkt of  opdrachtgevers en netbeheerders niet in gebreke zijn gebleven, is voor MKB INFRA  van cruciaal belang. Laatstgenoemde partijen schieten nog vaak te kort in het goed in beeld brengen van leidingen en netwerken en het bijhouden van veranderingen, ondanks afspraken hierover.

KLO wellicht minder vrijblijvend karakter
MKB INFRA hoopt dat door deze controles de pijnpunten, die niet alleen bij grondroerders, maar ook bij opdrachtgevers en netbeheerders zitten, boven water komen en een halt kunnen worden toegeroepen. In dit verband zou het KLO (Kabel- en Leidingen Overleg, waarin veel van betrokken partijen participeren) een minder vrijblijvend karakter moeten krijgen. Als we niet oppassen en met elkaar duidelijke afspraken maken, stijgt het aantal schades in de toekomst nog verder door het toenemend aantal aanbestedingen tegen dumpprijzen. Hierdoor zijn bedrijven wellicht geneigd nog meer risico te nemen.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05