Login

Procedures kosten opdrachtnemers veel geld
Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers blijven worstelen met de nieuwe Aanbestedingswet. Opdrachtgevers zijn het laatste jaar positiever geworden over de nieuwe aanbestedingsprocedures en opdrachtnemers juist negatiever en kritischer. In grote gemeenten is het marktaandeel van het regionale mkb in de gww-sector het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Deze gemeenten hebben drempelbedragen bij onderhands aanbesteden echter massaal verhoogd, waardoor grotere werken met navenant hogere eisen ontstaan. Hiervan profiteren de middelgrote bedrijven, maar de kleine aannemers worden uitgesloten. Het aantal aanbestedingen via EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) stijgt. Nadeel is dat opdrachtnemers hierdoor hun offertekosten met maar liefst 34% hebben zien stijgen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de effecten van de nieuwe Aanbestedingswet, dat USP Marketing Consultancy in opdracht van MKB INFRA heeft gedaan onder opdrachtgevers en opdrachtnemers. De Aanbestedingsmonitor wordt vandaag overhandigd aan PvdA-Tweede Kamerlid Mei Li Vos tijdens de Ledenvergadering van MKB INFRA in Baarn.

Marktaandeel mkb in grote gemeenten stijgt
Met name in grote gemeenten is het marktaandeel van de regionale en lokale aannemers bij aanbestedingen in het afgelopen jaar gegroeid. De slagingskans voor lokale en regionale aannemers bij aanbestedingen is groter geworden. Opdrachtgevers hebben massaal drempelbedragen verhoogd, waardoor het onderhandse circuit groter is geworden en aanbestedingskosten doorgaans dalen. Aannemers (vooral met een omzet boven de € 5 miljoen) profiteren hiervan, behalve als zij niets of minder uitvoeren in het onderhandse circuit. Door de verhoging van de drempelbedragen, omvatten de openbare aanbestedingen gemiddeld genomen grotere werken en groeien de eisen aan de inschrijver mee, waardoor de relatief kleine aannemer niet in aanmerking komt.


Offertekosten stijgen door EMVIprocedures
Het aantal EMVI aanbestedingen stijgt. Opdrachtgevers zijn in toenemende mate overtuigd dat EMVI betere projectresultaten oplevert en kan leiden tot de laagste prijs. De winnaar van een EMVI-aanbesteding is ook veelal de laagste inschrijver. Het aantal opdrachtgevers dat aanbesteedt op laagste prijs daalt (van 36% in 2013 tot 27% nu). Echter, bij eenvoudig repeterend werk geven opdrachtgevers massaal (82%) de voorkeur aan de laagste prijs.

Opdrachtnemers zijn in toenemende mate negatiever en kritischer over EMVI. Voor de één levert EMVI betere kansen, voor de ander juist niet. EMVI vraagt veel meer tijd van de opdrachtnemer voor het schrijven van het plan van aanpak. Opdrachtnemers hebben hun totale offertekosten met 34% zien stijgen door EMVI en een vergoeding voor de offerte, die inmiddels meer op een volledig bestek met plan van aanpak lijkt, is er niet of in uitzonderlijke gevallen voor een zeer gering deel.

Opdrachtnemers negatiever – opdrachtgevers positiever over wet
In de algemene beoordeling van de nieuwe Aanbestedingswet zijn zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verdeeld, waarbij opdrachtnemers in het afgelopen jaar negatiever zijn geworden en opdrachtgevers positiever. Voor 29% van de opdrachtnemers en 44% van de opdrachtgevers heeft de aanbestedingswet geleid tot meer uniformiteit in procedures. Een eerlijker concurrentie ziet 19% van de opdrachtnemers en 30% van de opdrachtgevers. De administratieve lasten zijn met name als gevolg van EMVI zowel bij opdrachtnemers als opdrachtgevers toegenomen, evenals de kosten voor met name opdrachtnemers.

Download hier de pdf Monitor nieuwe Aanbestedingswet

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05