Login

Screenshot 2023 02 16 at 21.54.31In een bouwsector die onder druk staat, liggen conflicten op de loer. De Raad van Arbitrage in bouwgeschillen, waar de voorzitter van MKB INFRA in de Adviesraad zitting heeft, biedt drie nieuwe opties om conflicten snel op te lossen. Hierdoor hoeven bouwprojecten niet onnodig lang stil te liggen. 

Om bouwprocessen niet onnodig te vertragen biedt de Raad van Arbitrage twee nieuwe Fast Track procedures. Hiermee hebben partijen eenvoudige opties om op zeer korte termijn een (bindend) advies te krijgen bij geschillen.

 

Oplossing binnen 6 weken 

Bij zaken waar een financieel belang is van maximaal honderdduizend euro en er een beperkt aantal geschilpunten spelen, ontvangen partijen na een korte en bondige uiteenzetting van hun standpunten en een mondelinge behandeling binnen uiterlijk zes weken een bindend advies van één adviseur. Deze wordt op basis van kennis en kunde (en rekening houdend met een eventueel door partijen opgegeven gezamenlijke voorkeur) benoemd. Dit is de Fast Track Light procedure van de RvA. Hieraan is een vast tarief van 6 duizend euro exclusief btw verbonden. 

 

Bij complexere geschillen

Is het financieel belang groter of zijn de geschillen gecompliceerd, dan is er de Fast Track Plus procedure. Hierbij is er voor partijen meer ruimte om hun standpunten uiteen te zetten dan bij de Light procedure. Aan de kosten van deze procedure is geen maximum verbonden, wel ontvangen partijen vooraf een indicatie van de kosten. Ook hier is snelheid gegarandeerd. De partijen bepalen uiteindelijk het tempo, maar de RvA geeft zo nodig een maximum doorlooptijd aan voor de procedure. Bovendien hebben partijen bij deze procedure de keuze één, twee of drie adviseurs te kiezen. Ook kunnen zij vooraf aangeven of het advies bindend of richtinggevend moet zijn. Al met al hebben partijen hiermee twee mogelijkheden in handen die een vlotte en gedegen oplossing op maat opleveren.

 

Samen naar de oplossing: mediation 

Voor partijen die een langlopende relatie hebben en/of in de toekomst nog meer gezamenlijke bouwprojecten op de planning hebben, is het zaak om er bij een conflict samen goed uit te komen. Sinds kort biedt de RvA daarom mediation aan om conflicten uit de weg te helpen. Zoals bij elke vorm van mediation geldt ook hier dat deze weg alleen bewandeld wordt wanneer beide partijen het volgen van zo’n traject overeenkomen. Met technisch onderbouwde en opgeleide RvA-mediators komen bouwpartijen snel, voordelig en duurzaam uit conflictsituaties.

 

Neem voor meer informatie contact op met de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen

Contactpersonen: 

Monique Niesen 

Bas van Luik 

030-2343222 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Download de brochure  pdf Raad van Arbitrage in bouwgeschillen hier (1.40 MB)

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05