Login

Nieuwegein,  2 november 2011

Tenminste de helft van de infraprojecten die in Noord-Nederland wachten op aanbesteding moeten worden gerealiseerd door mkb-infrabedrijven. Vooruitlopend op de nieuwe Aanbestedingswet, waarin –naar verwachting- mkb-bedrijven dezelfde kansen krijgen als grote bedrijven -  moeten de Noordelijke provincies afzien van het onnodig clusteren van projecten en voorkomen dat onnodig drempels worden opgeworpen voor mkb-bedrijven. Mkb-infrabedrijven hebben kwalitatief en kostentechnisch zoveel te bieden dat Noord-Nederland zich in eigen voet zou schieten en maatschappelijk onnodig kosten zou maken als dat wordt genegeerd.
Dit stelt de voorzitter van MKB INFRA, Daan Stuit, vandaag tijdens de ledenvergadering in Gorinchem, in reactie op de voortgangsbijeenkomst van de drie Noordelijke provincies over het zogenoemde RSP-pakket van 3 miljard euro.

Vrijdag jl. presenteerden de drie Noordelijke provincies 28 projecten van enorme diversiteit en in verschillende fasen van planvoering ter waarde van 3 miljard euro die wachten op uitvoering en voor 2020 gerealiseerd moeten zijn. ‘Mkb-infrabedrijven zijn dé aangewezen partij voor provincies om qua flexibiliteit en kwaliteit zaken mee te doen. Maar dan moeten zij wel gelijkwaardige mogelijkheden en kansen krijgen in te schrijven op deze projecten’, aldus Stuit. MKB INFRA werpt zich als belangenorganisatie voor de midden- en kleinbedrijven in de infrasector op de mkb-belangen bij deze Noordelijke projecten veilig te stellen. Samen met de leden bekijkt MKB INFRA hoe gezamenlijk ingeschreven kan worden op projecten. Dit om te voorkomen dat mkb-bedrijven tegen elkaar worden uitgespeeld en mkb-bedrijven het onderspit delven tegenover grote bedrijven.

Level playing field
MKB INFRA wil graag als bemiddelende partij in overleg met de Noordelijke provincies tot afspraken komen hoe voor de mkb-infrabedrijven een level playing field te creëren. Zodanig dat mkb-bedrijven –wellicht in bepaalde samenwerkingsconstructies- dezelfde kansen krijgen de infraprojecten uit te voeren als grote bedrijven.

Beroep op Kamerleden
MKB INFRA-voorzitter Stuit benadrukt tijdens de ledenvergadering nog eens de rol die MKB INFRA heeft gespeeld en nog speelt bij het mkb-vriendelijker maken van de nieuwe Aanbestedingswet. Talloze mkb-vriendelijke moties van Tweede Kamerleden zijn tot stand gekomen aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de MKB INFRA-sector. MKB INFRA hoopt dat de nieuwe Aanbestedingswet de mkb-infrabedrijven echt soulaas gaat bieden door gelijke kansen op de aanbestedingsmarkt te bewerkstelligen. In dit verband doet Stuit dan ook een dringend beroep op de Kamerleden in te stemmen met de betreffende moties en op de drie Noordelijke provincies, op deze vernieuwende wet vooruit te lopen.
_______________________________________________________________

Voor nadere informatie: Rielèn van der Hoek, 030 – 6037914 / 06 - 46746693

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05