Login

Hoe kunnen MKB-bedrijven in de Infra-sector samenwerken met gemeenten om uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen? Vijf bedrijven gaan met gemeenten met kennis van TNO aan de slag om te leren hoe zo’n samenwerking tot een win-winsituatie kan leiden. Doel: meer mensen duurzaam aan het werk, een groter reservoir aan inzetbaar personeel, een goed draaiend bedrijf. De leerervaringen worden met behulp van MKB-Infra uitgedragen in de sector.

Bedrijven in de Infra-sector hebben in toenemende mate te maken met gemeenten en andere overheden die werken (Europees) aanbesteden en daar “social return” bij toepassen. Social return betekent verplicht inzetten van uitkeringsgerechtigden bij het aanbestede werk voor een deel van de aanneem- of loonsom. De schaal van Europese aanbestedingen overschrijdt vaak de mogelijkheden van een mkb-bedrijf. Anderzijds staan mkb-bedrijven in de sector open voor de inzet van uitkeringsgerechtigden. Zij zien kansen om gemeentelijke doelgroepen als extra wervingsmogelijkheid voor personeel in te zetten. En nieuw personeel zullen ze in de toekomst hard nodig hebben.

Bijdrage aan duurzame inzetbaarheid
TNO deed veel onderzoek naar samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven bij werkgelegenheidsbeleid, naar social return en naar “inclusief werkgeverschap”. In dit kennisoverdrachtproject gaan vijf MKB-bedrijven een half jaar actief aan het werk met de TNO-kennis. Zij leren via workshops en individuele werksessies van TNO hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden om actief samen te werken met gemeenten om uitkeringsgerechtigden in te zetten. Binnen of buiten aanbestedingen met social return. En hoe ze in hun bedrijf zó met de nieuwe medewerkers kunnen omgaan dat deze werken naar vermogen en duurzaam inzetbaar worden. De kennis van TNO en de ervaringen van de bedrijven worden aan het eind van het project verder uitgedragen in de sector.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05