Login

Tijdens de onlangs door MKB INFRA georganiseerde bijeenkomsten over kabelschade is naar voren gekomen, dat er nog wel wat onduidelijkheid/onbekendheid over/met de regelgeving bestaat. Zo kwam tijdens deze sessies de wens naar voren, activiteiten in het kader van het zorgvuldig graafproces buiten de concurrentie te trekken. Dit, terwijl er nu al bepalingen bestaan waarin zaken als 'graven van proefsleuven’ e.d. concreet zijn vastgelegd. Of deze in de praktijk ook daadwerkelijk worden toegepast, is uiteraard een ander verhaal. 

Concept-bepalingen verankerd in RAW Standaard
Na de inwerkingtreding van de WION in 2008 kwamen er 'concept'-bepalingen en konden problemen in bestekken op dit terrein -juist bij niet toepassing- bij ACA GWW worden gemeld, zodat vroegtijdig in het aanbestedingsproces bewerkstelligd zou kunnen worden, dat de kosten van zorgvuldig graven geen deel uit gaan maken van de concurrentie. De concept bepalingen uit die tijd hebben inmiddels in de RAW Standaard 2010 een vaste plek gekregen. Deze zijn te vinden onder 01.09 van de RAW Standaard. In die bepalingen wordt ook verwezen naar de toepassing van CROW Publicatie 250, zijnde de Richtlijn Zorgvuldig Graafproces, waarop eveneens tijdens de voorlichtingsbijeenkomst is gewezen. Opdrachtgevers, netbeheerders en opdrachtnemers hebben in deze publicatie samen beschreven wat zij onder een zorgvuldig graafproces beschouwen. Het gaat daarbij om de taken en verplichtingen van alle betrokken partijen.

Zorgvuldig graafproces

Een ‘zorgvuldig graafproces’ begint met de opdrachtgever die in zijn ontwerp rekening moet houden met bestaande kabels en leidingen. Dit doet hij onder andere via een "KLIC"-oriëntatiemelding en overleg met kabel/leidingbeheerders indien er moeilijkheden voorzien worden. Alle verzamelde informatie en afspraken dient hij bij de aanbesteding dan al aan de aannemer door te geven. De aannemer dient zich vervolgens via een "KLIC"-melding (thans "graafmelding" genaamd) op de hoogte te stellen van de aanwezige kabels en leidingen. Daarnaast dient de aannemer op het werk de nodige maatregelen te nemen, waaronder het graven van proefsleuven. Deze zijn in de richtlijn gestandaardiseerd, evenals de melding "hoe om te gaan met afwijkende ligging". Overigens dient ook de gebiedsinformatie op locatie aanwezig te zijn. De verplichtingen over en weer zijn vastgelegd op een handzame instructiekaart. M.b.t. het buiten de concurrentiesfeer houden van zorgvuldig graven roept MKB INFRA op eventuele onduidelijkheden/onjuistheden bij aan te besteden werken vroegtijdig bij het ACA GWW, T. 088 – 6961300, te melden.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05