Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) organiseert op 15 december van 14:30-17:00 op verzoek van de paritaire organisaties in de bouw een congres over de bouwarbeidsmarkt. Het congres vindt plaats in het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg.

EIB congres arbeidsmarkt bouw

Tijdens het congres worden de resultaten gepresenteerd van onderzoek naar de bouwarbeidsmarkt in de periode 2017-2022. Hierbij worden drie thema’s behandeld: schaarste, flexibilisering en duurzame inzetbaarheid. Vragen die in het onderzoek en tijdens het congres aan bod komen zijn de volgende.

Loopt de schaarste aan vakkrachten in de bouw de komende jaren verder op? Welke mogelijkheden bieden de opleidingen, de zijinstroom en buitenlandse arbeidskrachten om aan de vraag te voldoen? Komen maatschappelijke doelen rond duurzaamheid, energietransitie en circulariteit in het gedrang door een gebrek aan personeel? Wat kan de sector doen om het tij te keren en hoe kunnen sector en overheid hier samen effectief optrekken?

Zal de flexibilisering op de bouwarbeidsmarkt nog grotere vormen gaan aannemen en wat zou dit betekenen voor de bouwsector? Wat zijn de drijvende krachten achter de flexibilisering en willen de werkgevers straks weer meer werknemers in dienst gaan nemen?

In hoeverre vergroot de hogere pensioenleeftijd de arbeidscapaciteit van het huidige werknemersbestand? Zijn werknemers wel vitaal genoeg om tot hun pensioen door te werken, in het bijzonder de mensen in zware beroepen? Wat kunnen bedrijven doen om de duurzame inzetbaarheid van mensen te vergroten? Ligt hier ook een rol voor de overheid of moeten werkgevers en werknemers in de sector dit vraagstuk oplossen?

Klik hier voor een PDF van het programma van 15 december.

U kunt zich hier direct aanmelden.

Programma

14:30u Ontvangst

15:00u Opening

Geert Maarse
Presentator, journalist en programmamaker

15:10u Presentatie ‘Trends op de Bouwarbeidsmarkt’

Schaarste, flexibilisering en vitaliteit
Taco van Hoek
Directeur EIB

15:40u Paneldebat o.l.v. Geert Maarse

Janna Mud
Sectorhoofd Bouwen en Wonen FNV

Gijs Lokhorst
Bestuurder CNV Vakmensen

Henk Homberg
Vice-voorzitter Bouwend Nederland

Gijs Buijs
Bestuurder AFNL

Charles Verhoef
Voorzitter Zelfstandigen Bouw

Tahlvik Leung Lo Hing
Hoofd HR Van Wijnen

16:50u Afsluiting

17:00u Borrel

Evenement Eigenschappen

Startdatum 15-12-2017 2:30 pm
Einddatum 15-12-2017 5:00 pm
Max. deelnemers Onbeperkt
Prijs per persoon Gratis
Locatie Soesterberg

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05